نشست تخصصی دامپزشکی در دانشگاه لرستان برگزار شد/ بیماریهای مشترک نو پدید
به مناسبت هفته پژوهش و فناوری، ذیل همایش ملی الگوی حکمرانی تمدنی علم و فناوری، همزمان با چهلمین سالگرد تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، نشست تخصصی علمی با عنوان سلامت واحد؛ مفهوم و رویکردی برای کنترل و پیشگیری بیماریهای زئونوز (مشترک) نوپدید با ارائه دکتر نعمت شمس، دانشیار گروه میکروبیولوژی و بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان, این نشست در تاریخ 7 آذرماه سال جاری در محل سالن جلسات حوزه ریاست با حضور جمعی از اعضای هیئت علمی، دانشجویان ایرانی و بین الملل بعد از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و پخش سرود ملی ارائه شد.
دبیر این نشست دکتر پیمان خادمی عضو هئیت علمی گروه میکروبیولوژی و بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی و ناقد نشست دکتر امین جایدری و دکتر نرگس نظیفی بودند.
سخنران نخست با تشریح بیماریهای زئونوز (مشترک بین انسان و دام) به اهمیت بیماریهای زئونوز نوظهور و نوپدید و تاثیرات آن در بهداشت همگانی در سطح ناحیهای، ملی و بین المللی پرداخت.
سخنران جلسه در ادامه به تعریف سلامت و مولفههای هفتگانه آن مطابق با تعاریف سازمان بهداشت جهان (WHO) پرداخت و عنوان نمود که سلامت یک مسئله چند بعدی و چند وجهی محسوب میشود.
سیاستگزران حوزه سلامت در راستای تامین حفظ و ارتقای سلامت جامعه میبایست از مدل و چارچوب مفهمومی که به روز و کار آمد باشد، استفاده نمایند.
در ادامه سخنران به سیر تاریخی، وقایع و اتفاقات منجر به شکل گیری رویکردهای مرتبط با سلامت پرداخت و اصول و استراتژیها، نقاط قوت و چالشهای این رویکردهای شش گانه (رویکرد زیست پزشکی، رویکرد روان شناختی، رویکرد ارتقاء سلامت، رویکرد تعیین کنندههای سلامت، رویکرد سلامت در همه سیاستها و نهایتا رویکرد سلامت واحد را تشریح نمود.
در خاتمه به نقش رویکرد سلامت واحد در پاسخدهی به نیازهای سلامت جامعه اشاره شد و عنوان شد که با این رویکرد کل حاکمیتها و ملتها با توجه به ابعاد اکوسیستم جهان بطور یکپارچه و همگام و همسو در تحقق سلامت درگیر هستند.
در این رویکرد علوم روابط بین الملل و دیپلماسی در سلامت به منظور انجام مداخلات جهانی نقش با اهمیتی ایفا میکنند.
وی چالشهای پیش روی این رویکرد را نیاز به منابع مالی، محدودیتهای بودجهای، فقدان یک سیستم اطلاعاتی کارآمد و همچنین آموزش ناکافی افراد جامعه عنوان کرد.
همچنین وی عنوان کرد که سلامت واحد بر رویکرد نظام مند و مشترک بین رشتهای برای رسیدن بهینه انسان، حیوانات و محیط زیست تاکید داشته به نحوی که آن رشتهها در سطح منطقهای ملی و جهانی با یکدیگر همکاری مینمایند.
رویکرد سلامت واحد همانند چتری یکپارچه سلامت انسان، حیوانات و محیط زیست را در برگرفته و حمایت میکند.
در راستای تحقق سیاستهای این رویکرد بایستی با تشکیل کارگروههای بین رشتهای متشکل از متخصصین پزشکی، دامپزشکی، محیط زیست، حیات وحش، اپیدمیولوژی، جامعه شناسان، اقتصاددانان برای توسعه سلامت واحد و نظام مراقبت یکپارچه انسان، دام و گیاه و محیط زیست بهره کافی ببرد.
در این رویکرد دامپزشکان با آموزش کافی و روزآمد در ارتقاء سلامت و رفاه حیوانات و محیط زیست ایفاء نقش میکنند.
اقدامات لازم برای محافظت کشور از بروز بیماریهای نوظهور با رویکرد سلامت عبارتند از:
1_ تشكيل تیم های اپیدمیولوژی جهت پايش و رصد بيماريهاي مشترك انسان و دام (انسان, دام, حيات وحش, محصولات دامي).
2_ تشكيل تیمهای اپیدمیولوژی جهت پايش و رصد اپيدميهاي بيماريها در سطح ملي, منطقهاي، جهاني.
3_ ارتقاي نظام مراقبت بهداشتي بويژه در مناطق مرزي كشور.
4_ تشخيص زودهنگام و بموقع بيماريهاي مشترك جهت انجام اقدامات كنترلي و پيشگيري از بيماري.
5_ تشكيل تیمهای اپیدمیولوژی و كميته هاي تخصصي جهت بالابردن سطح آمادگي و كنترل بيماريهاي مشترك در سطوح منطقهاي و ملي.
6_ جمع آوري دادههاي مربوط به بيماريهاي انسان و دام (بعد نرم افزاري).
7_ تعامل بين بخشي وزارتخانهها و سازمانهای جهاد كشاورزي, سازمان دامپزشكي كشور, وزارت علوم و تحقيقات, وزارت بهداشت, سازمان محیط زیست.
8_ آموزش همگاني و اهميت گزارش دهي بموقع و سريع موارد مشكوك بيماري مشترك از سوي كليه افراد ذيربط.
دکتر نعمت شمس سخنران نشست در پایان، سخنرانی خود را با جملهای از زینسر (1934) در خصوص اهمیت سلامت و بیماری نوظهور و نوپدید به پایان رساند:
«شمشیرها، نیزهها، تیرها، خدنگها، سلاحهای صنعتی و حتی مواد منفجرهی قوی، به مراتب کمتر از شپش تیفوس، کک عامل طاعون و پشه تب زرد بر سرنوشت ملتها تأثیر دارند.
چه تمدنهایی که بوسیله قدرت بیماری مالاریا مضمحل شدهاند و چه ارتشهای انبوهی در حملات سخت اسپریل و با یا اسهال خونی یا باسیل حصبه شکست خوردهاند. مناطق وسیعی که توسط تریپانوزوما بر بالهای مگس تسهتسه سفر نمودند، ویران شدهاند...جنگ،..پیروزی... و تمدن صرفا زمینههایی را برای بروز و ظهور این عوامل قدرتمند فاجعهزای بشری مهیا نموده است».